БЪЛГАРСКИ
+359 2 964-10-60
24.11.2023

Софийското метро работи от 05:00 до 24:00 часа в делнични и празнични дни.

  • Билети и карти

Превозът в метрото се извършва с редовен превозен документ.

-          Цената на хартиен билет за еднократно пътуване е 1,60лв. (0,82 Е).

Може да се закупи от касите или автоматите на входа на всяка метростанция и трябва да се валидира в рамките на 30 минути след закупуването на някой от валидаторите, разположени на бариерите за вход към платформите на метрото.

Билетът важи за еднократно пътуване (вкл. всички прекачвания между линиите на метрото) и може да се ползва само от 1 човек (не може да се преотстъпва).

Цената на билета може да бъде заплатена и с безконтактна дебитна или кредитна карта на всяка станция, както и с помощта на мобилен портфейл (Apple Pay, Google Pay).

-          Билет 30+ - позволява прекачване от метро на друг вид (наземен) транспорт в рамките на 30 минути - цена 1,60 лв.

С него могат да се ползват повече от 2 превозни средства, като задължително трябва да се валидира билета във всяко от тях. Няма ограничение в продължителността на пътуването, важно е прекачванията да са осъществени в рамките на 30 минути, като те започват да текат след 1-та валидация.

-          Билет 60+ - позволява прекачване от метро на друг вид (наземен) транспорт в рамките на 60 минути - цена 2,20 лв.

С него могат да се ползват повече от 2 превозни средства, като задължително трябва да се валидира билета във всяко от тях. Няма ограничение в продължителността на пътуването, важно е прекачванията да са осъществени в рамките на 60 минути, като те започват да текат след 1-та валидация.

 

Предплагат се също и дневни и месечни карти.

-          дневна карта - цена 4 лв.

-          24-часова карта (вкл. нощен транспорт) - цена 6 лв. Важи от момента на закупуване.

-          72-часова карта (вкл. нощен транспорт) - цена 15 лв. Важи от момента на закупуване.

-          За пътуване в Софийското метро важат и всички абонаментни карти за цялата градска мрежа, издадени от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

-          Sofia City Card - пластмасова карта (персонализирана - с име и снимка или неперсонализирана - без име и снимка), на която могат да се зареждат многократно билети 30+ и 60+, всякакви карти - дневни, 24-часови, 72-часови, месечни, годишни.

Може да се закупи на касите в метростанциите и касите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Цената на картата е 3 лв.

-          Ultralight - хартиена карта (неперсонализирана - без име и снимка), на която могат да се зареждат многократно билети 30+ и 60+ и срочни карти - дневни, 24-часови, 72-часови.

Може да се закупи на касите в метростанциите и касите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Цената на картата е 0,80 лв.

Всички карти трябва да се валидират на някои от валидаторите, разположени на бариерите за вход към платформите на метрото.

 

  • Превоз на багаж и домашни любимци

Всеки пътник с редовен документ има право да превозва следните неща:

-          2 броя ръчен багаж - безплатно

-          всеки багаж с по-големи размери се таксува с отделен билет за еднократно пътуване (1,6 лв.), като е неоходимо да се закупят толкова на брой билети, колкото пакета превозвате

-          детска количка с дете или количка на лице с увреждане - безплатно

За количка без дете или без лице с увреждане се купува и валидира билет за еднократно пътуване (1,6 лв.).

-          ски с щеки, сноуборд, скейтборд или детски велосипед с помощни колела, поставени така че да не създават неудобство на другите пътници - безплатно

Превозването на велосипед в Софийското метро е разрешено целодневно през почивните и празничните дни и от 05:00 до 07:00 и след 21:00 часа в делничните дни.

Той трябва да е във вид, който не замърсява превозното средство и да стои на обозначените места - в последния вагон на влака. Таксува се с билет за еднократно пътуване (1,6 лв.).

 

Разрешено е пътуването на домашни любимци в Софийското метро, ако не представляват заплаха и не притесняват останалите пътници. Има няколко специални изисквания:

-          Не могат да се поставят на седалките.

-          Кучето трябва да е регистрирано и собственика му да носи документите със себе си, както и да го държи на къса каишка и с намордник по време на пътуването. 

Собственикът трябва закупи и валидира билет за еднократно пътуване (1,6 лв.) за кучето.

-          Кучетата водачи на незрящи хора пътуват безплатно.

-          Котка, куче или друг бозайник със малки размери, поставен в подходяща кутия или клетка пътува безплатно.

 

Не е разрешено пушенето (вкл. на електронни цигари) във влаковете и метростанциите.

 

Оператор на Софийското метро е Метрополитен ЕАД.

На техния сайт (www.metropolitan.bg)може да се намери всякаква необходима информация.

 

Метрото е един от най-добрите и бързи начини за придвижване в София.

То свързва центъра на столицата с повечето части на града и има директна линия до летище София (линия М4-жълта), Централна гара София и Централна автогара София (линия М2-синя), Автогара Юг (линии М1-червена и М4-жълта).

 

Метростанция Летище София е крайната станция на линия М4-жълта и обслужва Терминал 2 на летище София. Намира се непосредствено до сградата на летището.

За да стигнете до станцията е необходимо да следвате обозначенията.

 

Линия М4-жълта на Софийското метро свързва летище София с центъра на града - станция Сердика (около 30 - 35 минути), както и с Автогара София Юг - станция Жолио Кюри(около 20 - 25 минути).

 

Нашите апартаменти са разположени в близост до метростанции Сердика, Опълченска и НДК.

      Станция Сердика и свързаната с нея станция Сердика II се намират в близост до хотелските ни апартаменти в сграта на ул. Цар Асен 15. Станциите Сердика са в центъра на столицата -при статуята на София, църквата „Св.Неделя”, пред ЦУМ.

През тях минават 3 от 4-те линии на Софийското метро - М1-червена (до СУ „Св. Кл. Охридски, Автогара Юг и Бизнес парк София), М2-синя (до Централна жп гара София и Централна автогара София в едната посока, и НДК и Paradise Center в кв. Хладилника в другата) и М4-жълта (до СУ „Св. Кл. Охридски, Автогара Юг и Терминал 2 на летище София).

      Станция Опълченска  се намира на кръстовището на бул. Тодор Александров и ул. Опълченска (на една спирка от станция Сердика). През нея минават линии М1-червена (до Бизнес парк София) и М4-жълта (до летище София). Тя се намира непосредствено до хотелските ни апартаменти - Мол София

      Станция НДК и свързаната с нея станция НДК IIсе намират при сградата на НДК (на една спирка от станция Сердика II). През тях минават линии М3-зелена (Хаджи Димитър-Горна Баня) и М2-синя, с която може да стигнете до Централна жп гара София и Централна автогара София в едната посока и до Paradise Center в кв. Хладилника в другата. В близост до нея са апартаменти Гранд Витоша - на ул. Княз Борис 78.

 

Благодарение на удобството на метрото гостите в нашите апартаменти могат да достигнат до множество и интересни дестинации в София -